Temajet © 2021. Tüm hakları saklıdır.

Ye Gez

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Türkiye
  4. »
  5. Ortaköy Gezilecek Yerler – En Popüler 13 Yer!

Ortaköy Gezilecek Yerler – En Popüler 13 Yer!

Ye Gez Ye Gez - - 14 dk okuma süresi
204 0
Ortaköy Gezilecek Yerler

Ortaköy Gezilecek Yerler, Ortaköy, İstanbul’un Beşiktaş ilçesi sınırları içinde yer alan semtlerden biridir. Boğaziçi’nin Avrupa yakasında bulunan Ortaköy, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile oldukça önemli bir turizm merkezidir.

Semtin en ünlü simgelerinden biri, Osmanlı dönemi mimarisinin güzel örneklerinden biri olan Ortaköy Camii’dir. Yapımı 19. yüzyıla kadar uzanan cami, Barok tarzdaki mimarisiyle dikkat çeker. Ayrıca semtteki diğer tarihi yapılar arasında Ortaköy Meydanı’nda yer alan tarihi eserler, yüzlerce yıllık çınar ağaçları ve şirin kafeler de bulunur.

Ortaköy, aynı zamanda lezzetli yiyecekleriyle de ünlüdür. Semt, simitleri ve balık ekmekleri ile tanınır. Ayrıca semtte, geleneksel Türk tatlarından modern dünya mutfağına kadar birçok farklı lezzeti sunan restoranlar ve kafeler de vardır.

Son olarak, Ortaköy semti, gece hayatı için de popüler bir destinasyondur. Sahil boyunca sıralanan bar ve kulüpler, İstanbul’un eğlence hayatının kalbinin attığı yerlerdendir. Bu yazımız içerisinde Ortaköy Gezilecek Yerler hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Ortaköy Gezilecek Yerler Listesi

Ortaköy Gezilecek Yerler Listesi, birbirinden güzel 13 güzel yere sahiptir. Lokasyonlar ile ilgili görüş, öneri ve dileklerinizi bizlere yorum bölümü üzerinden iletebilirsiniz.

Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii)

Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii)
Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Camii)

Ortaköy semtinde yer alan Ortaköy Camii, Beşiktaş’ın en ünlü camilerinden biridir. Yapı aynı zamanda Büyük Mecidiye Camii olarak da bilinir. 1853 yılında Sultan Abdülmecid tarafından MimarNigoğosBalyan‘a yaptırılan cami, Neo Barok tarzda inşa edilmiştir.

Caminin duvarları beyaz kesme taştan yapılmış olup, tek şerefeli iki minaresi vardır. Kubbesinin duvarları pembe mozaikten yapılmıştır ve mihrabı mozaik ve mermerden, minberi ise somaki kaplı mermerden inşa edilmiştir.

Cami zamanla onarımdan geçmiş ve detaylı bir şekilde 2011 yılında başlayan ve 2014 yılında tamamlanan bir restorasyona tabi tutulmuştur.

Ortaköy Meydanı

Ortaköy Meydanı
Ortaköy Meydanı

Beşiktaş’a bağlı semtlerden biri olan Ortaköy, boğaza nazır meydanı ile öne çıkmaktadır. 1989 ile 1992 yılları arasında Beşiktaş Belediyesi tarafından yapılan düzenlemelerle günümüzdeki görünümünü almıştır. Meydan, canlı ve hareketli bir görünüme sahiptir.

Ortaköy Meydanı’na gelerek, waffle veya kumpir yiyebilir, kalabalık sokaklarında tur atabilir, hediyelik eşya dükkanlarından sevdiklerinize bir şeyler alabilirsiniz. Ayrıca sahilinde gezinerek boğaz havasını içinize çekebilir ve Ortaköy Camisi’nin güzel ışıltısında harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü)

15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü)
15 Temmuz Şehitler Köprüsü (Boğaziçi Köprüsü)

İstanbul Boğazı üzerinde yer alan ve Karadeniz ile Marmara Denizi’ni birbirine bağlayan ilk köprü olması sebebiyle halk arasında Birinci Köprü olarak bilinen köprü, Avrupa Yakası’nda Ortaköy semtinde, Anadolu Yakası’nda ise Beylerbeyi semtinde konumlanmaktadır.

20 Şubat 1970 tarihinde inşaatına başlanan köprü, 30 Ekim 1973 tarihinde tamamlanarak hizmete açılmıştır. İlk açıldığında Dünya’nın dördüncü uzun köprüsü unvanına sahip olan köprü, zamanla diğer köprülerin yapımı ile sıralamada gerilemiş ve 2012 yılı itibariyle 21. sıraya düşmüştür.

Köprü, 2016 yılında gerçekleştirilen darbe girişimi sonucu hayatını kaybeden vatandaşlarımızın anısına 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak isimlendirilmiştir.

İlginizi çekebileceğini düşündüğüm ‘Ortaca Gezilecek Yerler’ hakkında yazdığım makaleyi okumanızı tavsiye ederim

Esma Sultan Yalısı

Esma Sultan Yalısı
Esma Sultan Yalısı

Bölgenin en büyük ahşap yapısı olan Esma Sultan Yalısı, Ortaköy Camisi‘nin yanında bulunur ve adını Osmanlı padişahı Abdülaziz’in kızı Esma Sultan‘dan almıştır.

Yalı, 1915 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun mülkiyetinde kalmış ve 1918 yılında Rum Okulu olarak hizmet vermiştir. Ne yazık ki, 1920 yılında yangın geçirmiş ve uzun bir süre terk edilmiştir. Yalı, 1990 yılında Marmara Otel zinciri tarafından satın alınmış ve 2001 yılında iç mekanı cam ve çelik kullanılarak yeniden yapılmıştır.

Osmanlı Hanedanı’nın izlerini taşıyan bu yalının birinci katı günümüzde bar ve restoran, ikinci katı ise toplantı, organizasyon ve özel etkinlikler için kullanılmaktadır. Ayrıca yalı her yıl İstanbul Uluslararası Caz Festivali‘ne ev sahipliği yapmaktadır.

Çırağan Caddesi

Çırağan Caddesi
Çırağan Caddesi

Beşiktaş Meydanı’ndan Ortaköy’e kadar uzanan Çırağan Caddesi‘nin her iki tarafında sıralanmış yaşlı kavak ağaçları mevcuttur. Cadde ayrıca Çırağan Sarayı, Feriye Sarayları gibi tarihi yapıları barındırmaktadır.

Çırağan Sarayı

Çırağan Sarayı
Çırağan Sarayı

Ortaköy Gezilecek Yerler listemize çok özel bir yer eklemek istiyoruz. 1863 yılında yapımına başlanan Çırağan Sarayı, 1871 yılında tamamlanarak kullanıma açılmıştır. Sarayın yapımında dünyanın dört bir yanından nadide mermerler, portifler ve sedefler kullanılmıştır. Doğu mimarisi tarzında inşa edilen saray, 14 Haziran 1910 tarihinde Meclis-i Mebusan olarak kullanılmıştır. Bu dönemde, sarayda II. Abdülhamit’in büyük sanat koleksiyonundan Rembrandt ve Ayvazovski gibi eserler de yer almıştır.

19 Ocak 1910’da çıkan yangın sonucu, ne yazık ki II. Abdülhamid’in değerli koleksiyonu, çok değerli antikalar ve V. Murat Kütüphanesi küle dönmüştür. Zamanla farklı amaçlarla kullanılan saray, detaylı bir restorasyon geçirmiş ve 1990 yılında otel olarak hizmet vermeye başlamıştır. 1992 yılında tarihi Çırağan Sarayı ziyarete açılmıştır.

Çırağan Sarayı’na gelerek, sarayın tarihi mimarisi eşliğinde güzel bir kahvaltıyla güne başlayabilir veya harika bir akşam yemeğiyle günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87%C4%B1ra%C4%9Fan_Saray%C4%B1

İlginizi çekebileceğini düşündüğüm ‘Ilgaz Gezilecek Yerler’ hakkında yazdığım makaleyi okumanızı tavsiye ederim

Feriye Sarayları

Feriye Sarayları
Feriye Sarayları

Beşiktaş semti ile Ortaköy semti arasında Çırağan Caddesi boyunca uzanan yapılar, Osmanlı saraylarının eski adı olan Feriye Saraylarıdır.

Osmanlı Hanedanı için yaptırılan Dolmabahçe Sarayı ve Çırağan Sarayı yetersiz kalmış ve bu saraylara ek olarak Çırağan Sarayı ile Ortaköy Camisi arasındaki kıyı şeridine Feriye Sarayları adını verdiğimiz binalar inşa edilmiştir. Denizi gören 3 ana bina, 1 adet cariyeler koğuşu ve 2 katlı küçük bir binadan oluşan Feriye Sarayları, günümüzde çeşitli kurumlar tarafından eğitim amacıyla kullanılmaktadır.

Sarayda yer alan eğitim kurumları arasında Kabataş Erkek Lisesi ve Galatasaray Üniversitesi bulunurken, 1995 yılında Kabataş Eğitim Vakfı tarafından restore edilen bir bina ise Feriye Lokantası olarak hizmet vermektedir.

Hatice Sultan Yalısı

Hatice Sultan Yalısı
Hatice Sultan Yalısı

Hatice Sultan Yalısı, 1800’lü yılların sonunda II. Abdülhamid tarafından V. Murat‘ın kızı Hatice Sultan için inşa edilmiştir. Altı sultan yalısından biri olan Hatice Sultan Yalısı, çıkan yangınlar sonucunda Ortaköy’de ayakta kalan tek yalıdır.

Yalı, 1924 yılında hanedanın yurt dışına çıkarılmasından sonra önce yetimler yurdu olarak kullanılmış, daha sonra ise ilkokul olarak hizmet vermiştir. 1973’ten bu yana ise İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü olarak kullanılmaktadır.

Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı

Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı
Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı

1550 yılında Sadrazam Ahmet Paşa kethüdası tarafından Mimar Sinan‘a yaptırılan Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı, Ortaköy Meydanı’nda yer almaktadır. 300 yıl boyunca hamam olarak hizmet veren yapı, 2001 yılında yapılan restorasyon sonucu lokanta ve bar olarak kullanılmaya başlanmıştır. 2011 yılında ise yapılan ikinci restorasyonla özgün haline geri dönmüştür.

Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden olan taş hamam, 13 ayrı odacıktan oluşmaktadır. Günümüzde de küçük gruplar ve özel davetlere ev sahipliği yapmaktadır.

İlginizi çekebileceğini düşündüğüm ‘Zeytinburnu Gezilecek Yerler’ hakkında yazdığım makaleyi okumanızı tavsiye ederim

Ulus Meyve Bahçeleri

Ulus Meyve Bahçeleri
Ulus Meyve Bahçeleri

Ortaköy Gezilecek Yerler listemizin sıradaki durağı Ulus Meyve Bahçeleri‘dir. Ulus’tan Ortaköy vadisine inen 30 bin metrekare alana kurulmuştur. 8 Şubat 2014 yılında hizmete açılan parka 682 adet ağaç ve 2265 adet çalı dikilmiştir. Laz kirazı, incir, hünnap, karayemiş gibi farklı 28 tür meyve ağacının da bulunduğu park, yeşil alanı ile dikkat çekmektedir.

Parkta ayrıca bir kafe, seyir terasları, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanı, basketbol sahası gibi alanlar da bulunmaktadır.

Defterdar İbrahim Paşa Camii

Defterdar İbrahim Paşa Camii
Defterdar İbrahim Paşa Camii

Ortaköy ile Kuruçeşme arasında deniz kenarında yer alan Defterdar İbrahim Paşa Camii, 1661 yılında Defterdar İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Zaman içerisinde 4 kere tamirattan geçen caminin ilk tamiri 1833 yılında Sultan II. Mahmut zamanında, ikincisi tamiri 1885 yılı Sultan II. Abdulhamit döneminde, üçüncü tamiri de 1941 yılında Vakıflar İdaresi tarafından yapılmıştır. En son dördüncü tamiri ise 2011 yılında gerçekleştirilmiştir.

Ortaköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi (Ermeni Kilisesi)

Ortaköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi (Ermeni Kilisesi)
Ortaköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi (Ermeni Kilisesi)

Ortaköy semtinde yer alan Ortaköy Surp Asdvadzin Kilisesi yapımına 5 Kasım 1837 yılında başlanmış ve 6 Ocak 1839 tarihinde tamamlanarak ibadete açılmıştır. Krikor Hekimyan tarafından bağışlanan arazi üzerine inşa edilen kilise, İstanbul’un ikinci Ermeni Katolik kilisesi olarak kurulmuştur.

Ayios Fokas Kilisesi

Ayios Fokas Kilisesi
Ayios Fokas Kilisesi

Muallim Naci Caddesi üzerinde yer alan Ayios Fokas Kilisesi, tarihi Bizans Dönemi’ne kadar uzanmaktadır. Kilise zaman içerisinde iki kez yangın geçirmiş ve bulunduğu yere yeniden inşa edilmiştir. Günümüzdeki bina ise 1856 yılına dayanmaktadır ve mimarı Savvas Kalfas’tır.

Yontu moloz taşından yapılan kilise, büyük bir avlu içerisinde konumlanmaktadır. Kilise, birçok kişinin Hristiyanlığa katılmasına etkili olan Sinop’lu Aziz Fokas’a adanmıştır.

İlginizi çekebileceğini düşündüğüm ‘Ürgüp Gezilecek Yerler’ hakkında yazdığım makaleyi okumanızı tavsiye ederim.

Etz Ahayim Sinagogu (Ortaköy Sinagogu)

Etz Ahayim Sinagogu (Ortaköy Sinagogu)
Etz Ahayim Sinagogu (Ortaköy Sinagogu)

Ortaköy Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Etz Ahayim Sinagogu yer alıyor. Boğaz Köprüsü’nün sağ ayağına yakın bir konumda bulunur ve aynı zamanda Ortaköy Sinagogu olarak da bilinir. Yapı, 1941 yılında çıkan bir yangında harap oldu, ancak yangından sonra tekrar inşa edildi. Ayrıca, sinagogdaki Aron Kodeş mermerinin yangından etkilenmemesi ilginç bir detaydır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir