Temajet © 2021. Tüm hakları saklıdır.

Ye Gez

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Türkiye
  4. »
  5. Zile Gezilecek Yerler – En Popüler 5 Yer

Zile Gezilecek Yerler – En Popüler 5 Yer

Ye Gez Ye Gez - - 7 dk okuma süresi
194 0
Zile Gezilecek Yerler

Bugün ki yazımız içerisinde Zile Gezilecek Yerler üzerine konuşacağız. Zile, Tokat ilinin seçkin ilçelerinden biri olarak, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak tarihi bir geçmişe sahiptir. Frig, Hitit, Pontus, Pers, Bizans ve Roma kültürlerine ev sahipliği yapmıştır ve bu kültürlerden birçok tarihi eser günümüze kadar korunmuştur. Zile’nin ismi geçmişte birkaç kez değişmiştir, Zela, Zelid, Zelitis, Anzila, Zeyli, Gırgıriye ve Silas olarak bilinmektedir.

Zile’nin tarihi geçmişinde, Roma İmparatoru Jül Sezar ile Pontus Kralı II. Pharnake arasında gerçekleşen Zela Savaşı, tarihin en kısa veciz mektubu olan “VENİ-VİDİ-VİCİ” Türkçesiyle “GELDİM-GÖRDÜM-YENDİM” sloganını doğurmuştur. Bu slogan hala günümüzde kullanılmaktadır.

Zile, her yıl Ekim ayının dördüncü haftasında başlayan meşhur Asırlık Zile Panayırı ile Anadolu tarihinin en eski panayır organizasyonlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Bu organizasyon, Zile’yi ticari bir merkeze dönüştürmüştür. Zile’nin doğal güzelliğini koruyarak günümüze kadar varlığını sürdüren 3600 adet tarihi ev, adeta açık hava müzesi haline gelmiştir.

Zile Gezilecek Yerler Listesi

Zile Gezilecek Yerler listesi oldukça zengin ve çeşitlidir. Zile Kalesi, tarihi bir kalıntıdır ve panoramik manzarasıyla göz kamaştırır. Ayrıca, Hacı Bayram Camii, Yunus Emre Külliyesi, Zile Müzesi, Zile Hamamı ve Atatürk Evi gibi tarihi yerleri ziyaret etmek de mümkündür. Zile’nin doğal güzelliklerinin keşfi için ise Kösedağı Milli Parkı ve Kuş Cenneti, Altınpınar Şelalesi ve Gökgöl Mağarası önerilebilir.

Zile Kalesi

Zile Kalesi
Zile Kalesi

Zile Gezilecek Yerler listemizin ilk sırasında antik kale yer alıyor. Zile Kalesi, antik çağlarda Romalılar tarafından kurulmuş ve bir höyüğün üzerinde akropol özelliğe sahip bir şekilde inşa edilmiştir. Kale, ilçe merkezinin tam ortasında yer alması sebebiyle, konumu itibariyle ilçenin her yerinden görülebilmektedir. Kalenin içerisinde saat kulesi ve birçok tarihi kalıntı bulunmaktadır, bunlar geçmişten günümüze kadar varlığını sürdürmektedir. Ayrıca, kalenin içerisinde yer alan su sarnıcı belediye tarafından tekrar aktif hale getirilerek, orijinal haline getirilmiştir.

Kalenin kuzey doğusunda yer alan, tamamen kayalıklar oyularak tasarlanmış olan Roma Dönemine ait tiyatro, Zile Kalesi’nin bir diğer önemli yapısıdır. Rivayete göre, M.Ö. 47’de Zile çevresinde gerçekleşen savaşı üçüncü kez kazanan Jül Sezar, meşhur sözü “VENİ-VİDİ-VİCİ” Türkçesiyle “GELDİM-GÖRDÜM-YENDİM” bu kale içerisinde söylemiştir.

Kaynakhttps://tr.wikipedia.org/wiki/Zile_Kalesi

İlginizi çekebileceğini düşündüğüm ‘Adıyaman Gezilecek Yerler’ hakkında yazdığım makaleyi okumanızı tavsiye ederim

Zile Maşat Höyük

Zile Maşat Höyük
Zile Maşat Höyük

Zile ilçesinin Yalın Yazı köyünde bulunan Maşat Höyük, 1973-1984 yılları arasında gerçekleştirilen tarihi kazılar sonucunda birçok önemli tarihi esere ev sahipliği yapmıştır. Bu eserler, Tokat ilinin tarihine ışık tutabilecek önemli eserler olarak kabul edilmektedir. Bu tarihi eserler arasında en önemlilerinden biri, Hitit Çivi yazısıyla yazılmış olan tabletlerdir. Maşat Höyük, Tunç Çağı, Hitit Çağı ve Frig yani Demir Çağı olmak üzere üç farklı çağa tanıklık etmiştir. Kazılar sonucunda taşlarla döşenmiş geniş caddeler keşfedilmiştir. Ayrıca, bu sarayda kullanılan pişmiş topraktan yapılmış kaplar, dini kaplar ve çeşitli mühürler de kazılar sonucu ortaya çıkarılan eserler arasındadır.

Zile Ulu Cami-Nasuh Paşa Camii

Zile Ulu Cami-Nasuh Paşa Camii
Zile Ulu Cami-Nasuh Paşa Camii

Şehir merkezinin meydanında yer alan yapı, kuzey cephesindeki yazıtta belirtilen şekilde, II. Glyaseddin Keyhüsrev döneminde Mehmet Zaluli Bin Ebu Ali tarafından 1267 yılında inşa edilmiştir. Caminin en önemli özelliği, minaresinin armudi külah şeklindeki kesme taşlarından yapılmış olmasıdır. Yenileme çalışmaları 1591 yılında Nasuh Paşa tarafından gerçekleştirilmiştir. Ancak mimari yapı 1904 yılında yıkıldığında, dönemin Zile Kaymakamı Süleyman Necmi ve halkın yardımlarıyla Neo-Klasik tarzda yeniden inşa edilmiştir.

Yapının ana mekanı dikdörtgen şeklinde kesme taşlardan oluşmaktadır. On altı pencereli, sekizgen bir kasnağın taşıdığı kubbe kurşundan yapılmış bir kapıya sahiptir. Caminin taç kapısı, anıtsal örnekleriyle Zile’nin en önemli değerlerinden biridir.

İlginizi çekebileceğini düşündüğüm ‘Ordu Gezilecek Yerler’ hakkında yazdığım makaleyi okumanızı tavsiye ederim

Zile Elbaşoğlu Camii

Zile Elbaşoğlu Camii
Zile Elbaşoğlu Camii

Zile Gezilecek Yerler listemizin dördüncü sırasımda Elbaşoğlu Camii yer alıyor. Elbaşoğlu Camii olarak da bilinen Taş Köprü Camisi, İlbaşoğlu Ahmet Efendi tarafından 1801 yılında inşa edilmiştir. Kesme taşlar kullanılarak yapılmış olan cami, Zile’nin sanat ve mimari tarihini yansıtan kök boya ve ahşap sütunlarla tasarlanmıştır. Bu cami, dönemin en güzel tarihi örneklerinden biridir.

Beyazıt Bestami Camii

Beyazıt Bestami Camii
Beyazıt Bestami Camii

Zile Gezilecek Yerler listemizin son sırasında Beyazıt Bestami Camii yer alıyor. Ali Kadı Mahallesi’nde bulunan cami, Beyazıt Bestami soyundan gelenler tarafından inşa edilmiştir. Camide 1206 ve 1305 yıllarına ait iki yazıt bulunmaktadır. Caminin türbesi, Beyazıt Bestami’nin torunlarının defnedildiği yerdir. Caminin mimari planı dikdörtgen bir yapıya sahiptir ve ibadet mekanı yüksek bir tavanda yer almaktadır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir